Οδηγός επιβίωσης - επιστροφή στην εργασία μετά την άδεια μητρότητας


Ποτέ ετοιμάζατε την τσάντα για το μαιευτήριο, ποτέ γεννήσατε και ποτέ πέρασαν οι μήνες που αφιερώνατε κάθε σας στιγμή στο μικρό σας αγγελούδι στο σπίτι, ούτε που το καταλάβατε!

Και να που ήρθε η ώρα να επιστρέψετε πίσω στην δουλειά σας, και αυτό μπορεί για άλλες να φανεί τρομακτικό, και για άλλες λυτρωτικό. Ναι , αγαπάμε τα μωράκια μας μέχρι θανάτου, αλλά το να περνούμε μερικές ώρες μακριά τους και να ασχολούμαστε με κάτι άλλο, ίσως να είναι κάτι που μας γεμίζει τις μπαταρίες για να αντέξουμε τα κλάματα και τα ξενύχτια.

Πολλές από εσάς εκτός από την αγωνία που έχετε για το πώς θα αποχωρίζεστε το μωράκι σας για τόσες ώρες την ημέρα, έχετε και το άγχος για το τι θα αντιμετωπίσετε στην νέα σας καθημερινότητα έπειτα από την επιστροφή σας στην εργασία σας.




Για αυτό και σήμερα θα σας προτείνω μερικές πρακτικές λύσεις ώστε η μετάβαση αυτή να γίνει όσο πιο ομαλά γίνεται!

Κατ’ αρχή το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι να προετοιμαστείτε κατάλληλα. Όχι μόνο να βρείτε τον σταθμό που θα πάρετε το παιδί, και το συνολάκι που θα φορέσετε την πρώτη μέρα στο γραφείο, αλλά να κάνετε μια πρόβα της πρωινής σας ρουτίνας που θα πρέπει να καθιερώσετε από εδώ και εμπρός. 

Αφιερώστε μια μέρα και χρονομετρήστε ποσό θα σας πάρει να ετοιμαστείτε εσείς αλλά και να ετοιμάσετε το μωρό σας. Επίσης χρονομετρήστε την διαδρομή που θα κάνετε για τον σταθμό και την διαδρομή από εκεί για την δουλειά σας. Είναι βέβαια να κάνετε αυτή την πρόβα όσο πιο ρεαλιστική γίνεται με το να ακολουθήσετε τις ώρες που θα πρέπει να ακλουθείτε από εδώ και μπρος. Έτσι θα μπορείτε να υπολογίσετε την καθημερινή κίνηση στον δρόμο και να είστε προετοιμασμένες.

Είναι επίσης καλή ιδέα να μιλήσετε με τον προϊστάμενο σας λίγες μέρες πριν επιστρέψετε στην δουλειά ώστε να είστε ενημερωμένες για τυχόν αλλαγές στον χώρο εργασίας, αλλά και για νέα καθήκοντα που ίσως χρειαστεί να αναλάβετε.

Παρ’ όλο που θα επιστρέψετε πίσω στην παλιά σας ρουτίνα, αυτό δεν σημαίνει πως θα χρειαστεί να κάνετε στην άκρη τις νέες φιλίες που αποκτήσατε ως μαμά, αλλά και δραστηριότητες που κάνατε με τις φίλες σας και τα παιδιά σας. Προσπαθήστε να κρατήσετε επαφή ακόμη και αν οι συναντήσεις σας δεν είναι τόσο συχνές όσο κατά την διάρκεια της άδειας σας.

Αν είναι εφικτό, προετοιμάστε να επιστρέψετε στην δουλειά σας στο μέσο της εβδομάδας. Έτσι θα έχετε μερικές μέρες να προσαρμοστείτε και μετά θα έχετε ένα κενό ( το σαββατοκύριακο) για να ανασυγκροτηθείτε! Επίσης θα είστε πιο ξέγνοιαστες αν οι πρώτες μέρες που θα πρέπει να αποχωριστείτε το μωρό σας είναι 2-3, πάρα 5!

Μην απογοητευτείτε από την γκαρνταρόμπα σας. Σίγουρα είναι δύσκολο για το σώμα μας να επανέλθει στα επίπεδα πριν την εγκυμοσύνη και ίσως να μην χωράτε με τόση άνεση στα ρούχα που φορούσατε πριν μπει στην ζωή σας το μικρό σας αγγελούδι. Όμως δεν πρέπει να απογοητευτείτε γιατί η διαδικασία που πέρασε το σώμα σας το έχει ταλαιπωρήσει και είναι φυσικό να του άφησε κάποια σημάδια. Όμως πρέπει να νιώθετε περήφανες για το τι έχετε καταφέρει, και γιατί όχι, ας ανταμείψετε τον εαυτό σας με μερικά νέα κομμάτια που θα ανανεώσουν την γκαρνταρόμπα σας.

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα για το μενού στο σπίτι. Αν προγραμματίσετε το μενού της εβδομάδας τότε θα είναι πιο εύκολο να διαχειριστείτε εργασία- παιδί- μαγείρεμα. Ο προγραμματισμός αυτός θα σας φανεί σωτήριος όταν θα χρειαστεί να μείνετε λίγες ώρες παραπάνω στην δουλειά ή όταν ο σύζυγος σας δεν θα μπορεί να σας βοηθήσει με το παιδί ή με το δείπνο.

Τέλος είναι σημαντικό να θυμάστε πως είστε ακόμα σε μια κατάσταση όπου οι ορμόνες διοικούν το σώμα και το μυαλό σας. Θα χρειαστείτε ίσως λίγο περισσότερο χρόνο για να εγκλιματιστείτε σε νέα δεδομένα στον χώρο εργασίας και ίσως να ήταν καλό να το συζητήσετε αυτό με τον προϊστάμενο σας. Επίσης οπλιστείτε με αρκετή υπομονή για να απαγγείλετε για 1526η φορά το ποίημα για το πόσα κιλά γεννήθηκε, σε ποιον μοιάζει, και πως κοιμάται τα βράδια το αγγελούδι σας.

Όσες από εσάς επιστρέψατε πρόσφατα στην δουλειά σας, τι έχετε να μας προτείνετε ώστε να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατό πιο ψύχραιμα τις τυχόν δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε κατά την επιστροφή μας στο γραφείο;  




 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS